Premium Cat Food Made in Germany

A hús optimális aránya a macskaeledelben

A macskák húsevők. Ezért észszerű a magas hústartalom az eledelben. De hogyan határozzuk meg a hústartalmat, és milyen fehérjeforrásokat dolgozunk fel?

A macskák speciális anyagcseréje miatt a teljes értékű táplálékuknak - legyen az száraz vagy nedves eledel - sok húst kell tartalmaznia. Ha magas hústartalmú macskaeledelt szeretnél, a Happy Cat a megfelelő választás számodra. A receptúrától függően az eledelünk akár 88 százalék állati fehérjét is tartalmazhat. Olvass tovább, hogy többet megtudj az optimális hústartalomról és az egyes összetevőkről.

Mit jelent, hogy “magas hústartalmú macskaeledel”?

Az eledel hústartalmát úgy hatérozzuk meg, mint az állati fehérje aránya a teljes fehérje-tartalomhoz viszonyítva. A hús fogalmának nincs egységes értelmezése. A macskaeledel hústartalmának számítási módszere pedig szintén nincs egyértelműen meghatározva. Mindenekelőtt azonban kijelenthető, hogy a hús nem csak a tiszta izomhúst foglalja magában, hanem mindent, ami a levágott vagy zsákmányállatból hasznosítható: porc, csontok, belső szervek, gyomor-bélrendszeri tartalom, bőr és szőrzet. Ez a teljes csomag a fehérje és a zsír mellett létfontosságú ásványi anyagokat, például kalciumot, valamint nyomelemeket, vitaminokat, rostokat és szénhidrátokat is tartalmaz. Az izomhús B-vitaminokkal, foszforral és vassal is szolgál.

Egy összehasonlítás: Egy tipikus zsákmányállat sokkal kevesebb izomhúst szolgáltat a ragadozónak, mint azt gondolnánk. Az egér izomhús-tartalma átlagosan csak 20 százalék, a nyúlé körülbelül 30 százalék. A zsákmányállat teljes hasznosítása - amit a szabadban tartott macskáink ökológiai és etikai szempontból tökéletesen végeznek - ezért biztosítja a ragadozó számára a biztonságos tápanyagellátást. A Happy Cat eledeleivel a te macskádat is mindennel ellátjuk, amire szüksége van.

Különböző nyersanyagforrások: állati és növényi fehérje

Ahhoz, hogy a macskaeledeleket közvetlenül és semlegesen össze lehessen hasonlítani, a gyártónak a hústartalmat állati fehérjeként kell meghatároznia, a teljes fehérje-tartalomhoz viszonyítva. A "Weender-analízis" segítségével határozzák meg az eledelben található összes fehérjét, az úgynevezett összfehérjét vagy nyersfehérjét. Ez két nyersanyagforrást foglal magába: állati és növényi fehérjét. A gabonafélék és más szénhidrátforrások fajtától függően rostot és szénhidrátot, valamint 8 és 14 százalék közötti természetes fehérjetartalmat biztosítanak. Talán észrevetted már a tápok csomagolásán a "növényi fehérjekivonat" vagy "fehérjeizolátum" kifejezést? Ez növényi fehérje, nagymértékben koncentrált formában. A 80%-os hústartalmú macskaeledel tehát azt jelenti, hogy az eledel legnagyobb része, 80%-a a levágott állatból származik, és csak 20%-a tartalmaz növényi fehérjét.

A gyártók által megadott hústartalmi adatok a nagyító alatt

Hogy jobban megismerd a gyártó által megadott adatokat, íme egy példa egy macskaeledelre, amelyen 70 százalékos hústartalom került feltüntetésre:

Bárány 51% (ebből bárányhús 28%*, szárított bárány 16%**, bárányzsír 8%***), egész zöldborsó, friss csuka (8%)*, szárított hering (7 %) **, friss kacsa belsőség (4%)*, burgonya, gyógynövények... * friss, ** szárított, ***zsír ≠ hús

Ha összeadjuk az adatokat, észrevehetjük, hogy a 70 százalékos adat helyes. De: a hozzávalóknak csak 40 százaléka friss. A friss húsnak természetes víztartalma miatt jóval nagyobb a súlya, mint a szárított alapanyagoknak. Ha ezeket az összetevőket is szárítanák, arányuk csupán 13 százalékra csökkenne. Azt is fontos tudni, hogy a tiszta zsír nem számít bele a hústartalomba. A házi disznózsírhoz hasonló módon, a hashús és a levágott állat egyéb zsírszöveteinek felmelegítésével, majd a lefolyó zsír külön gyűjtésével nyerik - ez tehát már feldolgozott, és nem számít bele a hústartalomba. Ebben a példában az összetételben megadott 70 százalékos hústartalomnak kritikus szemmel nézve csak körülbelül a fele marad meg:

23% (szárított összetevők) + 13 % (a szárított összetevők víztartalmára átszámított friss összetevők) = 36%.

További információk a macskaeledel hústartalmáról

Az eledelben felhasznált összetevők felsorolásánál különbséget kell tenni a csoportos és az egyedi adatokat felsoroló nyilatkozatok között. A csoportos adatokat tartalmazó nyilatkozatok az összetevőket egy nyersanyagcsoportba sorolják:

  • "Hús és állati melléktermékek" (minden állati eredetű összetevő) 
  • "Gabonafélék és növényi melléktermékek" (minden növényi eredetű összetevő)  

Egy adott összetevő mennyiségét ezért gyakran százalékban, zárójelben adják meg. Ez a százalékos arány az adott összetevő pontos arányára utal az adott nyersanyagcsoporton belül.

Egy példa: A "hús és állati melléktermékek (20% baromfi)" megjelölés azt jelenti, hogy a baromfi aránya ebben a csoportban 20 százalék. Nem világos azonban, hogy a fennmaradó 80 százalék milyen állatokból származik. Az egyedi adatokat tartalmazó nyilatkozat viszont külön-külön lebontja a felhasznált eledel-összetevőket, és így pontosan láthatod, hogy mit tartalmaz a macskádnak szánt eledel. Érzékeny a macskád emésztése? Akkor egy egyedi adatokat felsoroló nyilatkozattal ellátott eledel lesz a megfelelő, mivel ez biztosítja, hogy a receptben szereplő összetevők nem változnak észrevétlenül. Ezáltal pontosan tudni fogod, hogy mi van a macskádnak szánt eledelben, és a gyártónak be kell tartania a megadott információkat.

Milyen formában adja meg a Happy Cat az eledel összetevőit, illetve a hústartalmat?

A Happy Catnél kizárólag egyedi adatokat tartalmazó nyilatkozatokat használunk a szárazeledelek esetében. A Happy Cat Culinary Land-Ente (Kacsa) példáján keresztül szeretnénk szemléltetni az összetételt:

Kacsafehérje* (20%), burgonyapehely, szárított burgonya, baromfifehérje**, állati zsír (köztük baromfi), töpörtyű, napraforgóolaj (2,4%), lignocellulóz, halhidrolizátum*, melaszos cukorrépaszelet* (cukormentesített), repceolaj (0,6%), élesztő*, almatörköly* (0,4%), sárgarépa (0,25%), tengeri alga, lenmag (0,2%), cikóriapor (0,15% = 0,1% inulin), borsópehely (0,13%), céklapor (0,13%), kagylóhús* (0,05%), élesztő* (kivont, 0,02 % = 0,0032 % MOS);

*) szárított **) szárított, részben hidrolizált
*Ennek az eledelnek a hústartalma 20 százalék - ez első pillantásra nem tűnik soknak, de ha a kacsát friss alapanyagként használnánk, akkor a 25 százalékból 75 százalék fehérje lenne. A friss alapanyagok súlya a bennük lévő víz miatt akár kétharmaddal nagyobb, mint a szárított alapanyagoké.

Drei Trockenfutterpackungen und drei Nassfutterbeutel der Produktlinie Happy Cat Culinary

Mit kell feltüntetni a macskaeledel csomagolásán?

Igaz, nagyon zavaró lehet az eledelek egymással történő összehasonlítása. Annak érdekében azonban, hogy ellenőrizni tudd egy reklám állításait, egy jogi szabályozás előírja, hogy a gyártó által a csomagoláson reklámozott különleges összetevők pontos mennyiségét is fel kell tüntetni az összetételben. A további információk megadása önkéntes. Ezért kritikus lehetsz a megfelelő eledel kiválasztásakor: a friss húsösszetevőkre vonatkozó információk első ránézésre felfelé tolják a hústartalmat, ezért érdemes átszámítani, amint azt az alábbi ábra is mutatja.

Szeretnénk a lehető legpontosabban megadni az eledel összetételét. Ez azt jelenti, hogy nem csak azt adjuk meg, amire törvényileg kötelezettek vagyunk, hanem a többi összetevőt is részletesen felsoroljuk. Így szeretnénk nagyobb átláthatóságot teremteni számodra, hogy tudhasd, mit milyen arányban tartalmaz a bársolytalpúd számára készített szárazeledelünk. Ha további kérdéseid vannak ezzel a témával és a macskaeledelünkkel kapcsolatban, kérjük, fordulj vevőszolgálatunkhoz - szívesen segítünk kiválasztani a kedvencednek optimális hústartalmú eledelt.