Premium Cat Food Made in Germany

Egészséges macska szárazeledel

A kiváló minőségű száraz macskaeledel előnyei, valamint mire kell figyelni az etetés során.

Inkább nedves vagy száraz eledellel etessem a macskámat? Sok macskatulajdonos teszi fel magának ezt a kérdést - nem utolsósorban azért, mert a macskák gyakrabban szenvednek húgyúti betegségekben, mint más állatok, és a megelőzésükhöz különösen fontos az elegendő folyadékbevitel. Itt megtudhatod, hogy mit kell figyelembe venned a száraztápok etetésekor.

Mitől lesz jó a száraz macskaeledel?

A kiváló minőségű száraz macskaeledelt a sok, jól kiegyensúlyozott tápanyag, vitamin és ásványi anyag jellemzi. A száraz és a nedves eledel közötti fő különbség a víztartalomban van, amely fontos szerepet játszik a macska táplálásában. A macskák vizelete nagyon erősen koncentrált tud lenni, a természet ezt úgy alakította ki, hogy a lehető leghosszabb ideig tudjanak boldogulni a szervezetükben lévő vízzel, akárcsak őseik a sivatagban. Ezért jó, ha olyan szárazeledelt választunk, amely olyan adalékanyaggal rendelkezik, amely a pH-értéket optimális tartományban tartja. Ez megakadályozhatja a veszélyes húgyúti kövek, például a struvitkövek kialakulását. Egy mindig friss vízzel rendelkezésre álló tál szintén segít megelőzni a húgykövek kialakulását. Alternatívaként a macskádnak szánt tápszemeket langyos vízbe is beáztathatod. Így arról is meggyőződhetsz, hogy macskád már az eledellel együtt magához vesz vizet is.

Milyen előnyei vannak a szárazeledelnek?

Ha inkább száraztáppal eteted macskádat, annak számos előnye van macskádnak, Neked és a környezet számára.

A száraz macskaeledel előnyei a következők:

  • A szárazeledel hosszú ideig tárolható
  • a nagyobb csomagolási egységeknek köszönhetően kevesebb hulladékot termelsz
  • a száraztáp etetése olcsóbb, mint a nedves táp etetése
Zwei Packungen Happy Cat Culinary Trockenfutter mit Futternapf und schleckender Katze
Zwei Packungen Happy Cat Culinary Trockenfutter mit Futternapf und schleckender Katze

Milyen előnyei vannak a szárazeledelnek?

Ha inkább száraztáppal eteted macskádat, annak számos előnye van macskádnak, Neked és a környezet számára.

A száraz macskaeledel előnyei a következők:

  • A szárazeledel hosszú ideig tárolható
  • a nagyobb csomagolási egységeknek köszönhetően kevesebb hulladékot termelsz
  • a száraztáp etetése olcsóbb, mint a nedves táp etetése

Ezenkívül a tálban is hosszabb eltarthatósági idő azt jelenti, hogy kevesebb eledel veszik kárba. Ha reggel a tálba teszed az eledelt, az még órákkal később is szalonképes és ehető lesz a macskád számára - ellentétben a nedves eledellel, amely már kiszárad, ezért általában már nem higiénikus. Ez különösen nyáron fontos, mivel a szárazeledellel ellentétben a nedves eledel szívesen látott táplálékforrás a rovarok számára, különösen a melegebb hónapokban, és gyakran tojásrakó helyként is szolgál számukra. A száraz macskaeledel másik előnye, hogy magas energiatartalma hosszú időre jóllakatja macskádat, és különösen az aktív macskáknak több energiát biztosít.

Milyen gyakran adhatok a macskának száraztápot?

A száraztáp etetése nagyszerű módja macskád igényeinek kielégítésére. Dolgozol, és napközben több órát nem tartózkodsz otthon? Ezután reggelente adhatsz a macskádnak száraztápot, így naponta többször is tud belőle kis mennyiségeket elfogyasztani. Ezt a fajta etetést "Ad Libitum" etetésnek is nevezik (latinul "tetszés szerinti"). A bársonytalpú így ugyanazt teszi, mint vadon élő rokonai, akik naponta körülbelül tíz egeret fognak és esznek meg. Fontos megjegyezni, hogy a tálat nem töltjük újra a nap végén, amikor a macska a napi adagot elfogyasztotta. A csomagoláson található információk jó útmutatásul szolgálnak, ha nem tudod, hogy mennyi szárazeledelre van szüksége a macskádnak. Ha neked ivartalanított macskád van, akkor neki még 30 százalékkal kevesebb kalóriára van szüksége, mint egy nem ivartalanított macskának. Ugyanez vonatkozik az idősebb vagy nyugodtabb bársonytalpúakra is, akik általában kevésbé aktívak.

Schwarz weiße Katze sitzt vor einem Glasschälchen und trinkt Wasser

Egyszerű tippek, ha macskád nem iszik eleget

A táplálékhoz hasonlóan a macskák szeretik a nap folyamán sok különálló adagban fogyasztani a vizet is. A hozzávetőleges vízszükséglet testsúlykilogrammonként 50 és 70 milliliter között van. Ha azt veszed észre, hogy macskád feltűnően keveset iszik, különböző trükkökkel biztosíthatod, hogy a kellő vízszükségletet mégis kielégítse. Például a száraztáp mellett nedves eledelt is kínálhatsz macskádnak. A Happy Cat Meat in Sauce különösen alkalmas a vegyes etetéshez. Ha szükséges, meleg vizet is adhatsz ehhez az eledelhez, hogy macskád még több folyadékot vegyen magához.

Talán már észrevetted, hogy macskád szívesebben issza a folyó vizet, amikor a konyhában vagy a fürdőszobában megnyitod a csapot. Ez esetben jó ötlet beszerezni egy ivókutat. Egyes macskatulajdonosok jó tapasztalatokat szereztek azzal, hogy az ivóvízhez kis mennyiségű sótlan és fűszerezetlen húslét vagy néhány csepp tonhallevet adtak. Ez még inkább ízélménnyé változtatja az ivást.

A macskám hajlamos a húgykövek kialakulására: a száraz vagy a nedves eledel jobb a vesebeteg macskáknak?

A macskák vizelete természeténél fogva erősen koncentrált. Ez problémává válhat, ha a macskád hajlamos a húgykövek kialakulására. Különösen fontos, hogy a nap folyamán sok vizet igyon, hogy megelőzze a húgykövek újbóli kialakulását. Macskád veséjének egészségét elősegítheted és támogathatod, ha elkezded foszfátcsökkentett táplálékkal etetni. Hogy megkönnyítsd macskád számára az eledelváltást, a Happy Cat kínálatában van egy különösen ízletes és vesebarát szárazeledel. Előfordul, hogy a macskák azért utasítanak el egy új eledelt, mert az nem ízlik nekik. A Happy Cat Sensitive Schonkost Niere különösen ízletes, a kiváló minőségű alapanyagok és a magas taurintartalom pedig biztosítják, hogy az eledel teljes mértékben kielégítse macskád igényeit.

Végeredményben melyik jobb a macskáknak - a száraztáp vagy a nedves eledel?

Az, hogy miként eteted macskádat, végső soron a macskán múlik. Mindkét típusú eledellel biztosíthatod, hogy macskád megkapja a szükséges táplálékot. A macskák szárazeledellel való etetésekor azonban fontos mindig ügyelnünk arra, hogy elegendő vizet fogyasszanak!