Premium Cat Food Made in Germany

Folyadekszukseglet

A vízigény nemcsak az eledel típusától, hanem más tényezőktől is függ. Itt megtudhatod, mit kell figyelembe venned, és hogyan teheted ízletesebbé a vizet a keveset ivó macskák számára.

Egy macska folyadékszükséglete

Macskánk teste 50-70 százalékban vízből áll. Ha a macska zsírtartalma magasabb, akkor alacsonyabb a víztartalma, és fordítva. De mennyi folyadékot kell naponta bevinnie egy macskának? Egy felnőtt macskának naponta 50-70 ml folyadékra van szüksége testsúly-kilogrammonként. Ha például a macska súlya 4 kg, naponta 200 és 280 ml folyadékot kell elfogyasztania. Macskád nem egyszerre, hanem sok kis adagban issza meg ezt a mennyiséget. Ezért macskád átlagosan naponta tíz-tizenkét alkalommal iszik. A macskák a szükséges folyadék egy részét a táplálékukkal is felveszik - a víz mennyisége a táplálék típusától függ. Ha macskád nedves eledelt eszik, szükségleteinek nagy részét ez már fedezi. A száraztáp etetésekor azonban más a helyzet: a száraztápok csak körülbelül 10 százalékban tartalmaznak folyadékot, így elkerülhetetlen a vízivás a megfelelő mennyiségű vízbevitelhez. Az olyan tényezők, mint a környezet hőmérséklete, a tartás és az aktivitás, szintén fontos szerepet játszanak abban, hogy macskádnak mennyit kellene innia. Előfordulhat azonban az is, hogy a macska túl sok folyadékot fogyaszt. Ilyen esetben a jelenség egészségügyi problémákra utalhat. Ebben az esetben javasolt állatorvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni a macskát.

Megoldás a keveset ivó szobatigriseknek

Ha a macskád feltűnően keveset iszik, akkor a száraztáp mellett jó minőségű nedves eledelt is kínálnod kell neki, ilyen például a Happy Cat Meat in Sauce. Ha szükséges, egy kis meleg vizet is adhatsz a nedves eledelhez, hogy a macska több folyadékot vigyen be szervezetébe. Ha több információt szeretnél megtudni a vegyes etetésről, kattints erre a linkre.

Vier verschiedene Packungen Happy Cat Nassfutter

Megoldás a keveset ivó szobatigriseknek

Ha a macskád feltűnően keveset iszik, akkor a száraztáp mellett jó minőségű nedves eledelt is kínálnod kell neki, ilyen például a Happy Cat Meat in Sauce. Ha szükséges, egy kis meleg vizet is adhatsz a nedves eledelhez, hogy a macska több folyadékot vigyen be szervezetébe. Ha több információt szeretnél megtudni a vegyes etetésről, kattints erre a linkre.

Macskád nem iszik, vagy túl keveset iszik? Íme tippjeink, hogyan veheted rá macskádat, hogy többet igyon:

  • Mindig biztosíts friss, tiszta vizet - ideális esetben több tálban, a lakótérben elosztva  
  • A macskák az üveg, fém vagy porcelán ivóvizes tálakat szeretik a legjobban 
  • Láttad már, hogy a macskád megpróbál inni a csapból? Ha a macska szereti a folyóvizet, ajánlott egy ivókút beszerzése 
  • Sótlan és fűszerezetlen húslé vagy néhány csepp tonhallé még ízletesebbé teheti az ivóvizet 

Az elosztott itatótálak mellett az is fontos, hogy a vizes edény és az alomtálca közötti minimális távolság fél méter legyen. A vizes- és az eleségtartó tál között legalább két méter távolságot is célszerű tartani: különben néhány macska a vizet "íztelen" eledelnek tekinti, és nem biztos, hogy elfogyasztja.

Jól tálalva: ivási lehetőségek macskák számára

Általánosságban fontos, hogy a macskának többféle ivási lehetőséget biztosíts a házban és a kertben. Ajánlott a különböző, üvegből, fémből vagy porcelánból készült edények variálása. Előfordult már, hogy rajtakaptad a macskádat, ahogy a locsolókannából ivott? Ha igen, lehet, hogy a macskád azok közé tartozik, akik az állóvizet kedvelik. Az ivási lehetőségek választékát a preferenciáknak megfelelően kell kialakítani.

A vízi játékok - az ivókutakhoz hasonlóan - szintén alkalmasak arra, hogy a macskát ivásra ösztönözzék, de egyúttal remek új tevékenységet is jelentenek. A vizes edélyeket elhelyezheted az ajtók közelében, így a macskát minden szobaváltáskor emlékeztetni fogja, hogy igyon. Bizonyos rövid orrú fajták, például a perzsák esetében előnyösebbek a sekély ivó- és etetőtálak.

Különleges kényeztetésként macskádat macskatejjel is kínálhatod. Adhatod vízhez, vagy etetheted közvetlenül. Ha tehéntejet szeretnél adni a macskádnak, győződj meg róla, hogy az laktózmentes: a normál tehéntejben található laktóz sok macskánál hasmenést okoz, és folyamatos adása egészségügyi problémákhoz vezethet. A macskatej és a tehéntej azonban nem helyettesítheti a vízbevitelt. Az alábbi linken többet tudhatsz meg a témáról: Tej macskáknak.

Többet kell-e innia a macskának nyáron?

Szobatigriseink szükség esetén gond nélkül a víz fölött tartják magukat és úsznak, de a legtöbb macska ódzkodik a víztől. A török Van-macska például azon kevés fajták egyike, amelyik szereti a mancsait a vízbe csobbantani, vagy akár úszva is megmártózni. Különösen nyáron fontos gondoskodni arról, hogy macskád elegendő folyadékhoz jusson, hiszen négylábú barátainknak is meg kell küzdeniük a hőséggel.

Általában a vízigény nemcsak az eledel típusától - például száraz vagy nedves eledel - függ, hanem más tényezőktől is. A környezeti hőmérséklet fontos szerepet játszik, mert: nyáron a macska folyadékigénye is megnő. A macskák nyálukkal szabályozzák a hőmérsékletüket azáltal, hogy a nyelvükkel szétkenik azt a szőrzetükön, ezáltal hűsítve őket. A macska a mancsain keresztül is izzad és folyadékot veszít. Talán már felfedezted nyáron a laminált padlón és a járólapon a könnyű mancsnyomokat? Macskatulajdonosként még fontosabb, hogy figyelemmel kísérd macskád vízigényét, és a lehető legnagyobb mértékben támogasd a folyadékbevitelben.

Nyáron még fontosabb, hogy ne hagyd túl sokáig állni a vizet, hogy ne alakuljanak ki nemkívánatos baktériumok. A húslé és a tej - még vízzel keverve is - magasabb hőmérsékleten gyorsan megromlik. A rendszeres felfrissítés ezért elengedhetetlen.

Bár a macskáknak nyáron több folyadékra van szükségük, meleg időben általában sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mivel kevesebbet mozognak. Ezért jó ötlet, ha az eledel mennyiségét naponta több kisebb adagra osztjuk. Ezáltal a macska könnyebben megemészti a táplálékot.

Macskád csak száraztápot eszik? Ez esetben előnyös, ha magasabb hőmérsékleten próbálkozól a nedves eledel hozzáadásával. Különösen a magas folyadéktartalmú nedves eledelek, mint például a Meat in Sauce ideális nyáron, hogy fedezze macskád megnövekedett folyadékigényét. De: Nyáron a nedves eledel a meleg miatt sokkal gyorsabban megromlik. Ezért is fontos, hogy rendszeresen váltogassuk az eledeleket.